Black Friday voi kääntyä myös katastrofiksi

Verkkokauppa takoo vuositasolla komeita kasvulukuja, mutta kovimmat myyntipiikit painottuvat marras-joulukuulle. Niistä ensimmäinen osui isänpäivän tietämille Singles´ Dayhin, josta esimerkiksi kiinalainen verkkokauppa Alibaba kirjasi miljardin dollarin myynnin heti ensimmäisen 1,5 minuutin jälkeen. Pian edessä on monien jo kuumeisesti odottama Black Friday-viikonloppu (23.11), joka nykyisellään venyy aina seuraavaan maanantaihin (Cyber Monday) saakka.

Woman sitting by a laptop with a phone in her hand

Verkkokaupat ovat kovilla myös itsenäisyyspäivän jälkeisellä viikolla. Silloin pankkitileille loksahtavat veronpalautukset, jotka kaiken kukkuraksi ovat mojovampia kuin moneen vuoteen. Joulukuussa kassoja kilisyttävät myös joululahjaostokset sekä vuodenvaihteen alennusmyynnit. Yhdysvalloista rantautuneen Black Fridayn alkuperäinen nimitys liittyy kyseisen päivän liikenneruuhkiin, sillä kauppakeskuksiin johtavilla teillä oli etenkin 1960- ja 1970-luvuilla autoja mustanaan. Joulumyynnin onnistunut lähtölaukaus on sikäläisille kauppiaille edelleen tärkeä: monet amerikkalaisketjut tekevät merkittävän osan koko vuoden tuloksestaan juuri kiitospäivä-viikonloppuna.

Verkkokaupan vilkkain päivä
Eikä tungoskaan ole juuri muuksi muuttunut – se on vain siirtynyt internetin valtateille. Black Friday on globaalisti vuoden ylivoimaisesti vilkkain verkkokauppapäivä, jonka aikana Amazonin ja Alibaban kaltaiset jätit takovat huimia myyntilukuja. Niiden päivämyynnit lasketaan sadoissa miljardeissa dollareissa, joista iso osa kertyy heti keskiyön jälkeen. Sama ilmiö on näkynyt selvästi myös meillä Suomessa. Black Friday on kotimaisille verkkokaupoille selkeästi vuoden paras myyntipäivä. Esimerkiksi Paytrailin tilastojen mukaan vuoden 2017 Black Fridayn euromääräinen myynti oli ”perusperjantaihin” nähden noin 430 prosenttia korkeampi. Näiden lukujen valossa ei ole mikään ihme, että verkkokaupan kuumimmat sesonkipäivät kiinnostavat paitsi kuluttajia myös kauppiaita. Entistä useampi haluaa kasvavasta kakusta oman osansa, etenkin kun se on verkossa saavutettavissa varsin pienin panostuksin.

Ostoryntäyksessä on omat riskit
Mitalilla on kuitenkin kääntöpuolensa. Pieleen mennessään Black Friday voi muuttua verkkokauppiaalle nimensä mukaisesti todella synkäksi ja suorastaan kohtalokkaaksi päiväksi, joka saattaa kaataa koko yrityksen. Suurin riski liittyy asiakasmääriin. Verkko-ostoksia tehdään globaalisti, joten houkuttava tarjous voi koukuttaa ostajan paitsi kotikulmilla Mäntsälässä myös Madridissa tai Manchesterissa. Kaiken kukkuraksi tieto huipputarjouksesta leviää verkossa mm. some-suosituksina muutamassa minuutissa ympäri maailmaa. Kepillä jäätä kokeilevalle kauppiaalle tämä voi tietää sitä, että kampanja-avaus tukkii ensin palvelimen ja sitten myös tilaus- ja toimitusjärjestelmän. Eikä tuska välttämättä helpota, vaikka verkkokauppa kestäisikin tämän kävijäpiikin. Huomattavasti hankalampi urakka on haalia kasaan moninkertaisesti ennakoitua suurempi tavaramäärä ja saatella pakettitulva ajoissa matkaan. Entä mitä tehdä niille sadoille tai jopa tuhansille paketeille, jotka tuotteeseen tyytymättömät asiakkaat palauttavat takaisin? Pahimmillaan edessä on reklamaatioiden suma, imagokolhu ja asiakaskato, joka voi koitua jopa kohtalokkaaksi.

Älä käännä selkääsi kanta-asiakkaille
Moni vai pitää edellä mainittuja riskejä liioitteluna. Fakta kuitenkin on, että positiivinen asiakaskokemus on myös verkkokaupassa alati painavampi argumentti. Jos ostotapahtuma sujuu takkuisesti, toimitusajat venyvät tai tuote ei vastaa odotuksia, vaihdetaan osoitetta. Kovat kampanjatarjoukset saavat tunnetusti massat liikkeelle. Samalla verkkokauppiaan kannattaa pohtia, ovatko isot massat lopulta niitä, joita oikeasti halutaan tavoitella. Millaista asiakaspalvelusi on todella kuumana ja ruuhkaisena myyntipäivänä? Mikä on tuotteiden saatavuus ja laatu? Entä miten reagoivat todelliset kanta-asiakkaat? Ovatko he valmiita istumaan päätteen tai padin äärellä jo tuntikausia ennen tarjousten avautumista todetakseen, etteivät sittenkään saaneet haluamaansa tuotetta? Entä ajankohta? Kannattaako omat kampanjat ajoittaa samaan ajankohtaan kaikkien muiden kanssa? Voisiko likipitäen samaan tulokseen päästä jonain muuna viikonloppuna ja huomattavasti pienemmin riskein?

Järki käteen ja katse peiliin
Peiliin voimme toki katsoa myös me kuluttajat. Kun istumme keskiyöllä tietokoneen äärellä ja odotamme tarjoussivun avautumista, on aina hyvä selvittää myös omia ostomotiiveja. Tarvitsenko tarjolla olevaa Black Friday-tuotetta oikeasti vai ostanko sen pelkästään hinnan takia? Jos olen hankkimassa joululahjoja, mietinkö viime kädessä lahjojen saajaa vai omaa vaivan- ja rahansäästöä? Olisiko tuotteet sittenkin järkevämpää hankkia vaikkapa muutamaa kuukautta myöhemmin, kun oma taloustilanne olisi vahvempi? Toki ne saattavat silloin maksaa hieman enemmän, mutta vastapainoksi saan todennäköisesti parempaa ja henkilökohtaisempaa palvelua. Eli järki käteen – myös verkkokaupan hulluina päivinä.

Pyydä tarjous