Vuosikertomus 2021

Lue Collector AB vuosikertomus 2021 (englanniksi).

Toiminta

Toiminta on jaettu yksityis- ja yrityssegmentteihin. Yksityissegmentti antaa lainoja yksityishenkilöille, tarjoaa lasku- ja osamaksupalveluita verkkokaupan ja kivijalkaliikkeiden asiakkaille, tuottaa luottokorttipalveluita sekä ottaa vastaan talletuksia.

Yritysasiakassegmentti hoitaa etupäässä pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattuja yritysrahoitusratkaisuja, kiinteistölainoja, perintätoimintaa asiakkaan laskuun sekä erääntyneiden saatavasalkkujen hankintaa.

Yhtiöllä on toimisto Göteborgissa (pääkonttori), Tukholmassa, Helsingissä ja Oslossa. Konserni koostuu Collector AB (publ) -emoyhtiöstä, konsernin kokonaan omistamasta Collector Bank AB -tytäryhtiöstä, jonka kautta konserni pääasiallisesti harjoittaa toimintaansa, Colligent Norge AS -yhtiöistä, jotka harjoittavat toimeksianto- ja perintätoimintaa sekä Collector Ventures 1 KB:stä, joka on sijoittanut FinTechiin.

Collector AB (publ) on noteerattu Tukholman Nasdaqin.

Collectorin historia

Vuonna 1999 Lena Apler ja Johan Möller perustivat Collector Bankin. Molemmat olivat olleet samaan aikaan Securumilla, joka on Ruotsin hallituksen aloitteesta 1990-luvun finanssikriisin aikana perustettu yhtiö, ja molemmilla oli kokemusta järjestämättömistä luotoista. Ensimmäisten toimintavuosiensa aikana Collector Bank hoiti ainoastaan järjestämättömiä luottoja, ts. se oli eräänlainen ”mini-Securum”. Vuonna 2003 Collector Bank suuntautui uudelleen, ja siitä kehittyi luottomarkkinayhtiö, joka tarjoaa omia tuotteitaan asiakkaille.

Yrityksille ja yksityishenkilöille

Ensivaiheessa tarjottiin factoring-palveluita yrityksille, sen jälkeen kulutustavaroiden laskutus- ja osamaksupalveluita, joissa yksityishenkilöt ovat loppuasiakkaita ja postimyynti toimii jakelukanavana. Myöhemmin verkkokaupasta tuli pääasiallinen kohderyhmä, mutta asiakaskunnassa on myös liikeketjuja. Yksityishenkilöitä varten tuotevalikoimaan lisättiin yksityislainat, vakuudettomat lainat ja säästötilit.

Tuotekehitystä on sopeutettu asiakkaiden tarpeisiin ja markkinoiden kysyntään. Vuonna 2010 tuotevalikoimaan otettiin mukaan Collector Bankin luottokortti, Collector Bank Easycard sekä vähän myöhemmin Collector Bank Easyliving. Factoring-palveluihin lisättiin factoring-asiakkaille suunnatut yrityslainat. Vuonna 2013 yritys otti tuotevalikoimaansa kiinteistörahoituksen kiinteistöalan toimijoille tarkoitettujen juniorilainojen muodossa. Viime vuosina painopiste on ollut mobiilipalveluiden ja sovellusten digitalisoinnissa ja kehittämisessä. Vuonna 2014 lanseerattiin ensimmäinen älypuhelinsovellus, Collector Bank Betalkoll.

Toukokuussa 2015 Collector Bank sai luvan harjoittaa pankkitoimintaa, ja kesäkuussa samana vuonna emoyhtiö Collector AB listautui Tukholman Nasdaqiin. 

Kronologia

1999 Lena Apler ja Johan Möller perustavat Collectorin.

2001 luottomarkkinayhtiö siirtyy Ruotsin finanssivalvonnan alaisuuteen.

2004 alkaa yksityislainojen tarjoaminen. Yrityskaupan myötä tuotevalikoimaan tulevat perintäpalvelut.

2005 alkaa säästötilien tarjoaminen.

2008 Collector laajentuu Norjaan ja Suomeen.

2010 tuotevalikoimaan lisätään luottokorttipalvelut.

2013 alkaa kiinteistörahoituksen tarjoaminen.

2014 lanseerataan ensimmäinen älypuhelinsovellus Betalkoll.

2015 Collectorille myönnetään pankkitoimilupa ja se listautuu Tukholman Nasdaqiin. Nimi muuttuu Collector Bankiksi.

2016 Collector lanseeraa yrityksille digitaalisen B2B-ratkaisun; osamaksu yrityksille ja yritysasiakkaille digitaalinen palvelu, jossa on mukana verkko-osto- ja laskutuspalvelu, jossa loppuasiakas voi itse valita maksuajan.

2018 Digitaalinen asuntolainapalvelu lanseerataan Ruotsissa.

2019 Collector myy toimeksiantoperintätoimintansa.

Bolagsstyrning / Corporate Governance - Collector Bank

Hallitus ja johtoryhmä

Lue lisää Collectorin hallituksesta ja johtoryhmästä.

CSR - Hållbarhetsarbete, Collector Bank

Kestävyystyö

Collectorinkestävyystyö liittyy läheisesti ydinarvoihimme: etiikkaan, sitoutumiseen ja yrittäjyyteen.

Collector Bank

Collector on erikoistunut rahoitusratkaisuihin yrityksille ja yksityishenkilöille, erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Olemme vaihtoehto perinteisille pankeille.