Myös "tavisyritykset" tarvitsevat räätälöityjä rahoitusratkaisuja

Pankkilaina on perinteisesti pk-yritysten tärkein rahoitusinstrumentti ja sitä on viime vuosina ollut kohtuullisen hyvin tarjolla.

Aki Tusa, country manager at Collector Bank in FinlandHyvästä markkinatilanteesta huolimatta moni kasvupotentiaalia omaava pk-yrittäjä tuntee jäävänsä pankkitiskillä ilman yrityksen todelliseen tilanteeseen ja tarpeisiin räätälöityjä rahoitusratkaisuja. Moni pettyy myös siihen, että todellisen kasvusysäyksen tai investoinnin kynnyksellä oman ”kotipankin” tuki jää lupauksista huolimatta vähintäänkin puolitiehen.

Lainan korko saattaa lähennellä lyhytaikaista kulutusluottoa ja sen vakuudeksi voi joutua panttaamaan merkittävän osan omasta ja yrityksen omaisuudesta. Lisäksi lainapäätös voi venyä viikkokausien odotteluksi, jos pankkikonttorin omat valtuudet eivät riitä sen tekemiseen. Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa, että tarjolla ollut mittava tilaus tai investointi menee yritykseltä kokonaan sivu suun.

Kielteisen lainapäätöksen kohdalla moni yrittäjä tulee varmasti myös pohtineeksi, kartoittiko pankki sittenkään kaikkia yrityksen tarpeiden kannalta tärkeitä vaihtoehtoja? Vai tyytyikö se vain tarjoamaan itselleen helpointa ja yksinkertaisinta ratkaisua – tavallista pankkilainaa, joka ei välttämättä huomioi ja analysoi oikein yrityksen toimintaa ja sen rahoitustarvetta?

Nämä ovat tuttuja tarinoita myös meillä Collector Bankissa, sillä olemme kuulleet niitä suoraan asiakkailtamme. Moni pk-yrittäjä kokee olevansa pankki- ja rahoituspalveluissa selkeä väliinputoaja. Heidän mielestään perinteisten pankkien palvelufokus on siirtynyt entistä selkeämmin nopeasti kasvaviin startup-yrityksiin ja suuriin avainasiakkaisiin. Pienille yrityksille on helppoa tarjota muutaman kymppitonnin startti- ja investointirahoitusta, isoille yrityksille on puolestaan rakennettu monia räätälöityjä rahoitusratkaisuja. Esimerkiksi 5-15 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän pk-yrittäjän on monessa kohtaa tyydyttävä ota tai jätä -lainatarjoukseen.

Kehityssuunnalle on toki selityksensä. Digitalisaatio on aivan oikein helpottanut ja nopeuttanut pankkipalveluiden käyttöä. Samalla on kuitenkin karsittu konttorihenkilöstöä eikä heidän aikansa ja tukiresurssinsa enää välttämättä riitä vähänkään monimutkaisempien rahoituspakettien rakentamiseen. Lisäksi pankkien eri osastojen toiminta on ”lokeroitunut”, joten osastojen sermit ylittäviä kokonaisratkaisuja on vaikea rakentaa. Myös pankkikonttoreiden omien asiantuntijoiden liikkumavara ja päätösvalta on kutistunut selvästi takavuosista.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että mittavampiin rahoituspäätöksiin on haettava hyväksyntä kotikonttorin ulkopuolelta, joskus monelta eri päätösportaalta. Samalla itse rahoituspäätös tehdään pelkkien numeroiden ja toisen käden tiedon pohjalta – tapaamatta yrittäjää ja perehtymättä kovinkaan tarkasti yrityksen liiketoimintaan, osaamiseen ja tulevaisuuden näkymiin. Tämä voi heijastua myös rahoituspakettia räätälöivän asiantuntijan palveluasenteeseen: miksi hukata aikaa ja resursseja kohteeseen, joka todennäköisesti päätyy seuraavassa vaiheessa hylättyjen listalle?

Kuten tunnettua, Suomi kaipaa kipeästi uusia kasvajia. Startupit ovat tärkeitä, mutta potentiaalia löytyy myös toimintansa vakiinnuttaneista pk-yrityksistä. Niiden rahoitusratkaisut vaativat alan ammattilaisilta aikaa ja paneutumista, mutta pidemmässä juoksussa työ kantaa varmasti hedelmää. Sekin on hyvä muistaa, että yrityksen keskeisin tehtävä on tuottaa omistajilleen lisäarvoa – ei pelkästään lyhentää kovakorkoista pankkilainaa.

Pyydä tarjous