Näin muutat myyntisaatavat käteiseksi

Miksi antaisit yrityksen varojen ohjata valintojasi ja mahdollisuuksiasi? Myyntisaatavien vaihtaminen käteiseksi käy helpommin kuin uskotkaan.

Hyvin harvojen yritysten kannattaa jättää varojaan makaamaan myyntisaataviin. Ensinnäkin se saattaa heikentää yrityksen maksuvalmiutta, minkä lisäksi myös yrityksen taloudelliset tunnusluvut voivat näyttää kehnommilta kuin ne itse asiassa ovat. Myymällä laskusi siirrät toisille riskin siitä, että laskut jäävät maksamatta. Lisäksi vapautat pääomaa jo laskutuspäivänä ilman, että velka kasvaisi.

– ”Laskujen ostaminen” tarkoittaa, että myyt laskusi meille nimellisarvostaan. Perimme summasta palkkion, jonka tiedät aina ennakkoon, ja maksamme loppusumman välittömästi. Provisio kattaa hallinnointiin, riskinottoon ja rahoitukseen liittyvät kustannuksemme. Kaikki palvelun hyödyt huomioon ottaen kustannukset jäävät kuitenkin vähäisiksi, toteaa Suomen Collector Bankin maajohtaja Aki Tusa.

Collectorin, pohjoismaisen niche-pankin erikoisalana on tarjota asiakastarpeen mukaan räätälöityjä rahoitusratkaisuja, jotka parantavat runsaasti laskuja lähettävien yritysten kassavirtaa, kannattavuutta ja kasvumahdollisuuksia.

Vaivatonta kasvua

Tusa korostaa, että laskujen ostoratkaisu sopii kasvuvaiheessa oleville yrityksille. Se helpottaa hallinnointia ja huolehtii tasaisesta ja turvallisesta käteisvirrasta.

– Asiakkaanamme voit keskittyä ainoastaan mahdollisimman hyvän työn tekemiseen ja siihen, että laskutat työstä tuotteen tai palvelun toimittamisen jälkeen. Sen jälkeen vastuu prosessin etenemisestä siirtyy meidän harteillemme, eikä sinun tarvitse huolehtia perinnästä ja hallinnosta mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista, Tusa sanoo.

Vakavaraisuuden säilyttämisen taito

Talousterminä vakavaraisuus kuvaa yrityksen kykyä sietää tappioita. Hyvin hoidetulle ja vakaalle yhtiölle tyypillisiä piirteitä ovat oman pääoman korkea tuottoprosentti, hyvä liiketulos, hyvä kannattavuus ja hyvä rahoitusrakenne. Vaikka nämä kaikki osatekijät olisivat kunnossa, yritys saattaa kuitenkin joutua hankaluuksiin kassavirran heikentyessä.

– Yhtiön vakavaraisuutta arvioidaan tarkastelemalla omavaraisuusastetta, joka osoittaa oman pääoman osuuden kokonaistaseesta prosentteina. Jos saatavia on paljon, yhtiö on haavoittuva ja sen tilanne voi olla epävakaa. Kun vapautat saatavat myymällä laskut, et koske omaan pääomaan vaan kevennät tasetta ja kasvatat siten oman pääoman tuottoprosenttia sekä parannat vakavaraisuutta. Näin tapahtuva vakavaraisuuden parantaminen voi myös kohentaa luottokelpoisuutta, Tusa toteaa.

Laskujen myymiseen on yhdistettävissä myös laskurahoitus, jolloin rahoitamme myös ne laskut, joita ei voida ostaa. Yhdistelmällä saavutetaan markkinoiden ennustettavin ja tehokkain myyntisaatavien rahoitus.

Hyvä luottokelpoisuus = paremmat ehdot

Mahdollisimman hyvä luottokelpoisuus palvelee kaikkien etua. Hyvä luottokelpoisuus on edellytys korkealle luottoluokitukselle ja tämä puolestaan voi tarjota yrityksellesi mahdollisuuden saada aiempaa suurempia ja edullisempia lainoja. Myös tavarantoimittajasi saattavat myöntää entistä suotuisampia toimitusehtoja, pidempiä maksuaikoja ja suurempia luottoja. Jos harjoitat liiketoimintaa julkisen sektorin kanssa, olet monissa tapauksissa riippuvainen yhtiön hyvästä taloudellisesta tilanteesta. Monet julkisen sektorin hankinnoista vastaavat tahot ovat asettaneet itselleen vaatimuksen, että ne käyvät kauppaa ainoastaan yhtiöiden kanssa, joiden taloudellinen tilanne on riittävän hyvä.

– Korkea vakavaraisuus ja luottoluokitus ovat myönteisiä asioita, mutta niillä on häviävän pieni merkitys silloin, jos maksuvalmius on huono. Siksi ensimmäinen välttämätön toimenpide on aina kassavirran vauhdittaminen. Jos myyt laskusi meille, saat rahat tilillesi muutamassa päivässä, Tusa sanoo lopuksi.

Annatko maksuvalmiuden vaikuttaa mahdollisuuksiisi menestyä? Myy laskusi, jolloin saat mahdollisuuden tehdä kannattavia investointeja.